
Frederiksberg Afdelingens orkester i 1908.
I 1910 drog Landsforbundets "Sveakorpset" til Sverige med Frederiksberg Afdelingens Orkester i spidsen, ledet af Oluf Rosing-Schow. Orkesteret blev udvalgt, da det var FDFs bedst spillende orkester.
I 1915 fejrede orkestret 10 års fødselsdag med en koncert i KFUMs festsal.
Orkesteret blev gennem årene meget brugt til mange koncerter. Frederiksberg Afdelingens Orkesteret blev med deres erfaringer til stor gavn for de andre kredses orkestere.
Orkesterkredsen 1. januar 1926
Formanden for Frederiksberg afdelingens bestyrelse gjorde rede for orkesterets stilling i øjeblikket og gav en kort oversigt over orkesterets historie siden dette blev udskilt som selvstændig kreds.
Situationen i øjeblikket er denne at man er klar over at den nuværende ordning af seneste grunde er mindre god både fordi det FDF mæssige arbejde indenfor kredsen er vanskeligt.
Tilgangen af brugbart materiale er for lille.
Det må anses for heldigt at der skabes en bredere basis for orkesterets arbejde at dette bedst nås ved at orkesteret knyttes til en bestemt kreds. Efter forhandling, hvor de forskellige forhold blev drøftet, enedes man om at modtage et tilbud fra F. 4, der var villig til at modtage orkesteret på betingelse af at den nuværende kredsfører for orkesteret medfølger som dirigent, hvad kredsfører Koefoed erklærer sig villig til.
Det vedtoges derefter at orkesterkredsen ophæves og dens medlemmer søges så vidt muligt overført til F. 4 der fra Frederiksberg Afdelingen modtager til lån orkesterets instrumenter, nodebøger etc. og afgiver herfor kvittering til afdelingen.
Endvidere bevilliges for året 1926 et beløb af kr. 600,00 til F. 4 som brug for orkesterarbejdet.
Forhandling angående den fremtidige økonomi optages rettidig for året 1927.
Samtidig drøftede man spørgsmålet Grøndalsorkesterets forhold til F. 5. Da man var klar over at forudsætningerne hvorunder dette orkester blev startet er bristet idet menighedarbejdet i Grøndalsogn ikke kan bære sagen, vedtages det at orkesteret betragtes som værende et F. 5 arbejde således indenfor afdelingen findes 2 orkestere nemlig F. 5 og F. 4.
Ovenstående under forudsætning af godkendelse fra de 2 kredses kredsråd, ligesom meddelelse udsendes til bestyrelsens medlemmer, med anmodning om at indsende uvennet indsigelse inden 8 dage fra dato.
Af orkesterkredsens medlemmer var mødt 21 ved mønstringen, som antages at ville optages i F. 4.
Orkesteret var aktivt i F. 4 til i 1950erne.
Orkesteret tuba eksisterer endnu, og den har indgraveret "Frederiksberg Afdeling instrument no. 4"
Den skulle være købet med støtte fra Kjøbenhavns Børnehjælpsdag 1904.
Referencer:
Erik Agerskov Pedersen: FDF-musikken gennem tiderne,
skal åbnes med Adobe Acrobat Reader eller lignende program.
FDF - Artikel nr. F015 - oprettet 22. december 2012 - ajourført - Udskriv
© FDFs Visuelle Museum, Jomsborg.
Kilder: Erik Rasmussen, Vort Forbunds Historie og FDF-musikken gennem tiderne.