K 19 under besættelsen
En personlig beretning

Verner Nielsen
Verner Nielsen er født i 1930. Han kom til Nørrebro og blev medlem af K 9. Senere flyttede familien til Vanløse og Verner blev medlem af K 19, da K 35 blev udskildt fra K 19 flyttede Verner med over i denne kreds.

Verner er medlem af K 9s gamle drengeforening og fortæller følgende i foreninges blad BAVNEN:

Af Verner Nielsen

Delingsførerne i F.D.F. deltog aktivt i frihedskampen.
Vi gik engang en agitationsmarch på Ålekistevej og lige pludselig forsvandt nogle af delingsførerne. Lidt efter kom der et ordentlig brag, så var en virksomhed jævnet med jorden.

Vi 15-16 årige, havde startet en gruppe på tværs af alle patruljerne, som vi kaldte IP gruppen. I midten af maj 1945 tog vi på weekend til K 19s hytte "Skansen" i Ganløse Ore.

Da vi ankom til hytten, var dørene åbne. Det undrede os, men tænkte ikke nærmere over det. Efter vi havde spist og skulle ud for at sanke brænde til pejsen om aftenen, var der en der hed Ulf, der sagde, at han havde set en mand i sort tøj, men det tog vi ikke alvorligt. Vi gik tilbage til hytten, og da vi skulle til køjs, var der en, der stod op og trak soveposen på sig, og så lod sig falde ned på sengen, og slog sit haleben.
Da han løftede madrassen, lå der en maskinpistol. Vi fandt flere og herefter satte vi så Ulfs melding om, at han havde set en sortklædt mand i forbindelse med alle disse våben. Vores lP gruppeleder Finn Hemmingsen vidste hvad der skulle gøres: vi stillede nogle tallerkener med stearinlys på, og herefter forlod vi en efter en, så hytten hver med et våben i rygsækken og gik gennem skoven.

Jeg har aldrig været så bange i mit liv, for hvad hvis nu jeg mødte nogle af de sortklædte personer.
Vi samledes ved kirken i Kirke Værløse, og kørte derefter til Rødovre Skole, der var base for modstandsgruppen. Her lagde vi våbnene frem for gruppen, der bestod af af delingsførerne Willy Gravesen, Holger Berg, Poul Berg John Ewe, Georg Zakariasen Poul Helbo og Børge Helgason.

Der blev fanget en 4-5 mand oppe i skoven: det var HIPO-folk, der havde søgt tilflugt i "Skansen".

Referencer: K 9, K 19, K 35, Willy Gravesen

Note: HIPO (Hilfspolizei = Hjælpepoliti): Dansk korps,

FDF - Artikelnr. 2920 - oprettet 4. marts 2015 - sidst opdateret - Udskriv
© FDFs Visuelle Museum, Jomsborg