Landslejre
Dagens menu

Hvad der er serveret på landslejrene!

1926 - 1932 - 1937 - 1947 - 1952 - 1957 - 1962 - 1967 - 1972 - 1976 - 1981 - 1986 - 1991 - 1996 - 2001 - 2006 - 2011 - 2016 - 2022.

Landslejrenes "madhitliste".



1926:
Marselisborg=Lejrens Spiseseddel.

Daglig Morgenmad:
Havregrød med Mælk, Kaffe med Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade
Daglig Aftensmad:
The med Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade
 
Middagsretter:
Lørdag den 17. juli:
Bayerske Pølser m. Kartofler og Smørsauce
Kærnemælkskoldskaal

Søndag den 18. juli:
Rabarbersuppe med Tvebakker
Engelsk Bøf med Kartofler og brun Sauce

Mandag den 19. juli:
Vandrisengrød med Rabarberkompot
Brødæggekage

Tirsdag den 20. juli:
Stegt Flæsk med stuvede Kartofler
Kørom

Onsdag den 21. juli:
Byggrynssødsuppe med Rosiner
Biksemad

Torsdag den 22. juli:
Citronsuppe med Tvebakker
Frikadeller med Kartofler og brun Sauce

Fredag den 23. juli:
Rismelsgrød med Saft
Kødboller i Karrysauce med Kartofler

Lørdag den 24. juli:
Hvid Sagosuppe med Svedsker
Pandekager

Søndag den 25. juli:
Cacaosuppe med Tvebakker
Hakkebøf med Kartofler og brun Sauce

Mandag den 26. juli:
Æblesuppe med Tvebakker
Medisterpølse med Kartofler og brun Sauce

Tirsdag den 27. juli:
Mælk og Tvebakker.
Kold Medisterpølse med stuvede Kartofler

Kilde: Danske Drenge april 1926



1932:
Spiseseddel.

Daglig Morgenmad:
Havregrød med Mælk, Kaffe, Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade
Daglig Aftensmad:
The, Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade
 
Middagsretter:
Lørdag den 16. juli:
Rabarbersuppe
Kødboller, Ris i Karry

Søndag den 17. juli:
Kakaosuppe
Hakkebøf m. Kartofler og brun Sauce

Mandag den 18. juli:
Kærnemælkssuppe
Mediserpølse m. Kartofter og brun Sauce

Tirsdag den 19. juli:
Tillavning af Middagsmaden indgaar i 24-Timers Øvelsen
 

Onsdag den 20. juli:
Byggrynssødsuppe
Bacon m. Persillesauce og Kartofler

Torsdag den 21. juli:
Hvid sagosuppe med Rosiner pg Æg
Frikadeller med Kartofler og brun Sauce

Fredag den 22. juli:
Tur til Ebeltoft og Mols. Tørkost til hele Dagen medbringes
 

Lørdag den 23. juli:
Brødsuppem. Frugtsaft
Pandekager m. Marmelade

Søndag den 24. juli:
Koteletter af hakket Svinekød m. Kartofler
Abrikosgrød m. Mælk

Mandag den 25. juli:
Rismelsgrød m. Saft
Konserves

Kilde: Lejrbog for 1932



1937:
Spisesedlen

Væbnerlejren
 
Daglig Morgenmad:
Havregrød og Mælk, Te, Rug- og Sigtebrød m. Smør
Daglig Aftensmad:
Rug- og Sigtebrød, Margarine, Fedt, Ost, Marmelade, Spegepølse, Leverpostej, Te
 
Middagsretter:
Lørdag den 17. juli:
Kærnemælkskoldskaal m. Tvebakker
Bayerske Pølse m. Kartoffelsalat

Søndag den 18. juli:
Cacaosuppe m. Tvebakker
Hakkebøf, Sovs og Kartofler

Mandag den 19. juli:
Vandgrød
Røget Markrel, Smørsovs og Kartofter

Tirsdag den 20. juli:
Byggrynssødsuppe
Medisterpølse, Sovs og Kartofter

Onsdag den 21. juli:
Mælk m. Corn Flakes
Labskovs

Torsdag den 22. juli:
Brødsuppe m. Saft
Frikadeller m. stuv. Kartofler

Fredag den 23. juli:
Aarhusmiddag
 

Lørdag den 24. juli:
Kørom m. Rugbrød
Flæsketerninger m. Kartoffelmos

Søndag den 25. juli:
Svedskegrød
Svinekarbonade, Sovs og Kartofler

Mandag den 26. juli:
Rabarbersuppe m. Tvebakker
Konserves m. Kartofler

 
Piltelejren
 
Daglig Morgenmad:
Havregrød og Mælk, Te, Rug- og Sigtebrød m. Smør
 
Daglig Aftensmad:

Rug- og Sigtebrød, Margarine, Paalæg, Marmelade, Te
Middagsretter:
Lørdag den 17. juli:
Abrikossuppe m. Tvebakker
Bayerske Pølse m. Kartoffelsalat

Søndag den 18. juli:
Budding m. Saft
Benløse Fugle m. Sovs og Kartofter

Mandag den 19. juli:
Svedskegrød
Gullash og Kartofler

Tirsdag den 20. juli:
Kærnemælkskoldskaal m. Tvebakker
Medisterpølse, Sovs og Kartofter

Onsdag den 21. juli:
Kørom m. Rudbrødsterninger
Kødboller i brun Sovs og Kartofler

Torsdag den 22. juli:
Kold Rababersuppe m. Tvebakker
Frikadeller, Sovs og Kartofler

Fredag den 23. juli:
Aarhusmiddag
 

Lørdag den 24. juli:
Kold Æblesuppe m. Tvebakker
Flæsketerninger m. Kartofler og hvid Sovs m. Løg

Søndag den 25. juli:
Cacaosuppe m. Tvebakker
Labskovs

Mandag den 26. juli:
Mælk m. Corn Flakes
Konserves m. Kartofler

Kilde: Lejrbog for 1937



1947:
Lejrens Spiseseddel:

Lørdag den 19. juli:
Byggrynssødsuppe - Hakkebøf

Søndag den 20. juli:
Hvid Sagosuppe - Flæstesteg

Mandag den 21. juli:
Rababersuppe - Labskovs

Tirsdag den 22. juli:
Vandgrød - Røget Makrel

Onsdag den 23. juli:
Kærnemælksvælling - Flæsteterninger

Torsdag den 24. juli:
Brødsuppe - Frikadeller m. st. Spidskaal

Fredag den 25. juli:
Vestindisk Æggemælk - Medisterpølse

Lørdag den 26. juli:
Øllebrød - Kødkonserves

Søndag den 27. juli:
Rabarbergrød - Karbonade

Mandag den 28. juli:
Kærnemælkskoldskål m. Tvebakker - Kødboller

Kilde: Lejrbogen fra 1947



1952:
Lejrens spiseseddel:

Lørdag den 12. juli:
Kærnemælkskoldskål - medisterpølse

Søndag den 13. juli:
Byggrynssødsuppe - hakkebøf

Mandag den 14. juli:
Rababersuppe - flæsketerninger

Tirsdag den 15. juli:
Kørom - stegte hjerter

Onsdag den 16. juli:
Bygvandgrød - frikadeller

Torsdag den 17. juli:
Middag i Aarhushjem

Fredag den 18. juli:
Citronsuppe - gullasch

Lørdag den 19. juli:
Sagosuppe - forloren skildpadde

Søndag den 20. juli:
Abrikossuppe - svinekarbonade

Mandag den 21. juli:
Øllebrød - medisterpølse

Kilde: Lejrbogen fra 1952


1957:
Kokkecertifikat fra kokkekursus "Kogebog"
(Klik)
Morgenmad:
Havregryn eller -grød m. mælk, rugbrød og sigtebrød m. marmelade, the

Frokost/aftensmad:
Rugbrød og sigtebrød m. pølse, leverpostej, ost, marmelade, kunsthonning, rosiner, the

Eftermiddag:
Onsdag den 10. juli (kammeratskabsdag):
Cacao m. wienerbrød

Madpakker:
Tirsdag den 9. juli (Aarhusdag):
Rugbrød og sigtebrød m. ost, rå agurkskiver, chokoladepålæg, kunsthonning, rosiner, mælk

Tirsdag den 11. juli (øverlsesdag):
Rugbrød og sigtebrød m. pølse, tomat, chokoladepålæg, rosiner, marmelade

Mandag den 15. juli (opbrudsdag):
Rugbrød og sigtebrød m. pølse, tomat, chokoladepålæg, rosiner, marmelade

 
Middag:
Lørdag den 6. juli:
Rababersuppe - medisterpølse

Søndag den 7. juli:
Millionbøf - svedskegrød

Mandag den 8. juli:
Rød sagosuppe - Marselisborgpølser

Tirsdag den 9. juli:
Middag i Århushjem

Onsdag den 10. juli:
Kinesisk kød- og risret - Kørom

Torsdag den 11. juli:
Skipperlabkovs

Fredag den 12. juli:
Juliennesuppe - skotsk kærlighed

Lørdag den 13. juli:
Øllebrød - frikadeller

Søndag den 14. juli:
Gullasch - koldskål m. cornflakes

Kilde: Køkkennips og kokketips 1957.


Indkvarteringsseddel til Århusdagen


1962:
"Kogebog"
(Klik)

Morgenmad:
Havregryn eller -grød med mælk, rugbrød og sigtebrød m. marmelade, kunsthonning, the

Frokost/aftensmad:
Rugbrød og sigtebrød m. pølse, leverpostej, ost, rosiner, marmelade, pølse, æg, chokoladepålæg, salatagurk, the

Eftermiddag:
Fredag den 13. juli (LIV-dag):
Coca-Cola og wienerbrød

Madpakker:
Mandag den 9. juli (hikedag):
Rugbrød og sigtebrød m. leverpostej, ost, rosiner, marmelade

Mandag den 16. juli (afrejsedag):
Rugbrød og sigtebrød m. pølse, leverpostej, ost, marmelade

 
Middag:
Lørdag den 7. juli:
Hvid sagosuppe - Marselisborgpølser

Søndag den 8. juli:
Hakkebøf - svedskegrød

Mandag den 9. juli:
Middag indgår i hikens konkurrencer

Tirsdag den 10. juli:
Blomkålssuppe og "go'e ben"

Onsdag den 11. juli:
Frikadeller - Kørom

Torsdag den 12. juli:
Indkvatering i Aarhus-hjem

Fredag den 13. juli:
Brødsuppe m. mælk - stegte rødspættefiletter

Lørdag den 14. juli:
Gullasch m.kartoffelmos - koldskål

Søndag den 14. juli:
Medisterpølse - is

Kilde: Køkkennips og kokketips 1962.



1967:

Lejrens spiseseddel:

Lørdag den 8. juli:
 

Søndag den 9. juli:
Julsøbøf - hvid sagosuppe m. rosiner

Mandag den 10. juli:
Hjerter med kartofler - koldskål med rasp

Tirsdag den 11. juli:
Middag på hike

Onsdag den 12. juli:
Aspargessuppe - karryret med ris

Torsdag den 13. juli:
Stegt lever - ymer

Fredag den 14. juli:
Frikadeller - kærnemælkskoldskål

Lørdag den 15. juli:
Stegt flæsk - svendskegrød

Søndag den 16. juli:
Hakkebøf og is

Mandag den 17. juli:
 

Kilde: Julsø Avis 1967



1972:

"Madplan"
(Klik)

Middagsplan:

Lørdag den 1. juli:
Brændende kærlighed - Ymer i portionsbægre

Søndag den 2. juli:
Stegt kylling med agurkesalat

Mandag den 3. juli:
Pølser med stuvede kartofter - svedskegrød

Tirsdag den 4. juli:
Blomkålssuppe - Hamburgere m/smørdampede ærter

Onsdag den 5. juli:
Frikadeller - Youghurt i portionsbægre

Torsdag den 6. juli:
Julsøgryde - kærkemælkskoldskål m/cornflakes

Fredag den 7. juli:
Kødboller i karry - kakaomælk

Lørdag den 8. juli:
Bøf a la Sletten

Kilde: Proviant- og køkkenskriverbog 1972



1976:

Kostplan
Oldtidsområdet
Fredag den 2. juli:
Kogt eller stegt medister med gulerøder, ærter, majs.

Lørdag den 3. juli:
Sammenkogt ret med oksesmåkød og løse ris.

Søndag den 4. juli:
Kyllinger med glødekartofter eller bagte kartofler.

Mandag den 5. juli:
Sammenkogt ret med røget flæsk, ris, løg og tomater.

Tirsdag den 6. juli:
Fisk med glødekartofter.

Onsdag den 7. juli:
Hjerter med ris og grøntsager.

Torsdag 8. juli:
Kabob, stegte kartofler og stegte æbler.

Fredag den 9. juli:
Stegeben, glødekartofler og hjemmebagt brød.

Lørdag den 10. juli:
Bøf, ris og grøntsager.

Tegneserie- og årstalsområdet

Fredag den 2. juli:
Medister og løse ris, banan.

Lørdag den 3. juli:
Frikadeller og kærnemælkskoldskål.

Søndag den 4. juli:
Kyllinger og ferskner.

Mandag den 5. juli:
Brændende kærlighed og svendskegrød.

Tirsdag den 6. juli:
Boller i karry og ymer.

Onsdag den 7. juli:
Stribet flæsk og chokolademælk.

Torsdag 8. juli:
Grøntsagssuppe og pandekager.

Fredag den 9. juli:
Julsøgryde, løse ris og æble.

Lørdag den 10. juli:
Millionbøf med spagetti og youghurt.

Kilde: Lejrbogen



1981:

Middagsplan:

I landslejrperioden 9.-19. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:

Bayerske pølser (Slettepølser) Kødboller, ris i karry
Brændende kærlighed Medisterpølse med kartofler og brun sovs
Frikadeller med kartofter og brun sovs Millionbøf/kødsovs
Julsøgryde Stegt flæsk med persillesovs og kartofter
Kylling med agurkesalat


1986:

Middagsplan:

I landslejrperioden 8.-18. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:

Fisk Medisterpølse med kartofler og brun sovs
Frikadeller med kartofter og brun sovs Millionbøf/kødsovs
Julsøgryde Sammenkogt ret med oksekød
Kabob Slettegryde
Kylling med agurkesalat Vegetardag

1991:


(klik)

Middagsplan:

I landslejrperioden 5.-12. juli havde hver dag et "middagstema" med forslag til 3 eller 4 retter:

Fredag den 5. juli:
Retter med hakket oksekød
Bøf med løg, kartofter og råkost. Millionbøf med spaghetti og råkost.
Ris med kød, majs og ærter.
Dessert: Koldskål eller risengrød ("soveposekogt").
 
Lørdag den 6. juli:
Vegatardag/kødløs dag
Æggekage med kartofler, tomat, purløg og agurk. Vegetarbiksemad med kartofler, ærter, rødbeder, løg og gulerødder.
Ris Risotto med spinat, porre og champignon.French toast.
Dessert: Jordbær eller jordbærkoldskål.
 
Søndag den 7. juli:
Retter med kylling
Kogt kylling med ris og karry. Kylling stegt på spid. Råkost.
Kylling Chausseur med løg, champignon og tomater. Paela med kylling, ris, muslinger og ærter.
Dessert: Melon eller tykmælk med drys.
 
Mandag den 8. juli:
Retter med svinekød i tern
Hvid labskovs med rødbeder og rugbrød. Gullasch med kartoffelmos og råkost.
Græsk Gyros med rødbeder og rugbrød.

Irsk stuvning.

Dessert: Æbler eller bananer.
 
Tirsdag den 9. juli:
Retter med fisk
Fiskefilet med remoulade, citron, ærter og kartofter. Fiskefilet i Orlydej med tomatsauce, ærter og råkost.
Røget makrel med røræg og rugbrød.
Dessert: Svedskegrød.
 
Onsdag den 10. juli:
Retter med hakket svinekød
Karbonader med kartofler, sauce og råkost. Frikadeller med kartofler, sauce og råkost.
Kinesisk risret.
Dessert: Hytteost naturel eller med fløde.
 
Torsdag den 11. juli:
Retter med hakket oksekød
Chili Con Carne med bønner og råkost. Beauf Lindstrøm med smørsauce, kartofler og råkost.
Burger med tomat, agurk løg og dressing.
Dessert: Tykmælk med drys eller tykmælkskoldskål.
 
Fredag den 12. juli:
Retter med koteletter/schnitzler
Pandestegt med sauce, kartofler eller ris. Råkost. Pandestegt med kold sauce og kinagrøntsager.
Bålstegt (på spid) med hele tomater, løg og kold sauce.
Dessert: Appelsiner eller pandekager.
 
Morgenmad: Havregryn, cornflakes, rugbrød, franskbrød. Dertil: Ost (30%), marmelade, sukker/puddersukker, plantemargarine, tykmælk, æg, mælk, kærnemælk, kaffe, te og juice.
 
Aftensmad: Rugbrød og franskbrød. Pålæg: F.eks. tomater, agurk, torskerogn, salami, hamburgerryg, markel i tomat, æg, tun, leverpostej, kartoffelskiver, rygeost, radiser, purløg og citron.
Ankomstdag torsdag den 4. juli: Pitabrød med fyld, enten skinke eller tun, samt salat og dressing.
 
Kilde: Vejledning til holdlederne og landslejrens intendantur.



1996:

Middagsplan:

I landslejrperioden 4.-13. juli var der hver dag 3 menuer med forskellige sværhedsgrad:

Fredag den 5. juli: Kalkunschnitzel med ris. Kalkun i ingefærsovs. Kalkunculottesteg.
Dessert: Nektariner.
 
Lørdag den 5. juli:Fællesspisning i landsbyen på langild. Kartofler og salat blev lavet på kredspladsen.
Gode ben. Lammekølle Kaniner.
Dessert: Honningmelon.
 
Søndag den 7. juli: Brændende kærlighed. Stegt bacon med stuvede kål. Minestronesuppe.
Dessert: Jordbærgrød med mælk.
 
Mandag den 8. juli: Grillede foreller.
Dessert: Pærer.
 
Tirsdag den 9. juli: Paprikasuppe. Risengrød.
Dessert: Tykmælk med drys.
 
Onsdag den 10. juli: Pasta med kødsovs. Kødboller i tomatsovs. Lasagne.
Dessert: Yoghurt.
 
Torsdag den 11. juli: Pølser og kold kartoffelsalat. Svensk pølseret. Pølser i svøb med flødekartofler.
Dessert: Koldskål med kammerjunker.
 
Fredag den 12. juli: Kogt hamburgerryg med risotto. Hamburgerrygkotteletter med ris/karry-sovs Bents hamburgerryg med luksusmayonaise.
Dessert: Banan.
 
Morgenmad: Basis: Cornflakes, rugbrød, franskbrød,marmelade, ost, letmælk, smør, kaffe og te.
Supplering: Pålægschokolade, honning, havregryn, hirsegryn, müsli, yoghurt, tykmælk, rosiner, frisk frugt eller friske rundstykker.
 
Aftensmad: Basis: Rugbrød, franskbrød, leverpostej, kødpålæg, fiskekonserves, smør, mayonaise, tomater, agurk og saftevand.
Supplering: Exportskinke, figenpålæg, æg, ristet løg, bacon, remoulade, italiensk salat, sød sennep, citronsaft, creme fraise, champignon, salat, mel, trekornsblanding og gær.
 
Kilde: Landslejrens "intendantur mappe.
Der mangler et par sider i museets eksemplar.


2001:

"Madplan"
(Klik)

Middagsplan:

Tirsdag den 3. juli:
Boller med skinke - Pølse med brød - Vandmelon

Onsdag den 4. juli:
Kalkun med spidskål og kartofter - Frisk frugt

Torsdag den 5. juli:
Kødsovs med spaghetti - Koldskål med kammerjunker

Fredag den 6. juli:
Fiskefrikadeller med kartofter - Gulerodssalat - Frisk frugt

Lørdag den 7. juli:
Lammekølle med bålkartofter - Icebergsalat - Syltede frugter m/creme

Søndag den 8. juli:
Tanzania kylling med ris - Ananas

Mandag den 9. juli:
Svensk pølseret - Honningmelon

Tirsdag den 10. juli:
Pastasalat med bønner og tomat - Grov brød - Frisk frugt

Onsdag den 11. juli:
Boller i karry m/ris - Frugtgrød m/mælk

Kilde: Madplan og forplejning 2001


Armbånd til mararbejderbespisning


2006:

Middagsplan:

I landslejrperioden 5.-14. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:

Bayerske pølser (Slettepølser) Kylling med agurkesalat
Chili Con Carne Kødboller, ris i karry
Fisk Ministronesupper
Kalkun med spidskål Skipperlabskovs


2016:

Madplan:

Torsdag den 7. juli:
Kødsovs med spaghetti

Fredag den 8. juli:
Fiskefrikadeller med kartofler og gullerodder

Lørdag den 9. juli:
Grill med pastasalet Grillet frugtsalat

Søndag den 10. juli:
Karbonader med kartofler, ærter, blomkål og gulerødder

Mandag den 11. juli:
Stegt flæsk med persillesovs og kartofler

Tirsdag den 12. juli:
Brunch til morgenmad
Hakkebøf i folie med grov kartoffelmos

Onsdag den 13. juli:
Myanmar-ret

Torsdag den 14. juli:
Kulsvigerens svinespand

Kilde: landslejr.fdf.dk



2022:

Forplejningsmanual og opskrifter:




Vi mangler "menukort" fra landslejrene i 1981 (madplan kendes) - 1986 (madplan kendes) - 2006 (madplan kendes) - og 2011


Artikel nr. 2713 - oprettet 22. maj 2013 - ajourført - Udskriv
© FDFs Visuelle Museum, Jomsborg. Kilder: FDF museet på Jomsborg og FDFs Historiske Samling.