Hvad der er serveret på landslejrene!
1926 -
1932 -
1937 -
1947 -
1952 -
1957 -
1962 -
1967 -
1972 -
1976 -
1981 -
1986 -
1991 -
1996 -
2001 -
2006 -
2011 -
2016 -
2022.
1926:
Daglig Morgenmad: Havregrød med Mælk, Kaffe med Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade |
Daglig Aftensmad: The med Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade |
Middagsretter: | |
Lørdag den 17. juli: Bayerske Pølser m. Kartofler og Smørsauce Kærnemælkskoldskaal
Søndag den 18. juli: Mandag den 19. juli: Tirsdag den 20. juli: Onsdag den 21. juli: Torsdag den 22. juli: |
Fredag den 23. juli: Lørdag den 24. juli: Søndag den 25. juli: Mandag den 26. juli: Tirsdag den 27. juli: |
Kilde: Danske Drenge april 1926 |
Daglig Morgenmad: Havregrød med Mælk, Kaffe, Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade |
Daglig Aftensmad: The, Rugbrød og Sigtebrød, Paalæg og Marmelade |
Middagsretter: | |
Lørdag den 16. juli: Rabarbersuppe Kødboller, Ris i Karry Søndag den 17. juli: Mandag den 18. juli: Tirsdag den 19. juli: Onsdag den 20. juli: |
Torsdag den 21. juli: Fredag den 22. juli: Lørdag den 23. juli: Søndag den 24. juli: Mandag den 25. juli: |
Kilde: Lejrbog for 1932 |
| |
Daglig Morgenmad: Havregrød og Mælk, Te, Rug- og Sigtebrød m. Smør |
Daglig Aftensmad: Rug- og Sigtebrød, Margarine, Fedt, Ost, Marmelade, Spegepølse, Leverpostej, Te |
Middagsretter: | |
Lørdag den 17. juli: Kærnemælkskoldskaal m. Tvebakker Bayerske Pølse m. Kartoffelsalat
Søndag den 18. juli: Mandag den 19. juli: Tirsdag den 20. juli: Onsdag den 21. juli: |
Torsdag den 22. juli: Fredag den 23. juli: Lørdag den 24. juli: Søndag den 25. juli: Mandag den 26. juli: |
Piltelejren | |
Daglig Morgenmad: Havregrød og Mælk, Te, Rug- og Sigtebrød m. Smør |
Daglig Aftensmad: Rug- og Sigtebrød, Margarine, Paalæg, Marmelade, Te |
Middagsretter: | |
Lørdag den 17. juli: Abrikossuppe m. Tvebakker Bayerske Pølse m. Kartoffelsalat
Søndag den 18. juli: Mandag den 19. juli: Tirsdag den 20. juli: Onsdag den 21. juli: |
Torsdag den 22. juli: Fredag den 23. juli: Lørdag den 24. juli: Søndag den 25. juli: Mandag den 26. juli: |
Kilde: Lejrbog for 1937 |
| |
Lørdag den 19. juli: Byggrynssødsuppe - Hakkebøf Søndag den 20. juli: Mandag den 21. juli: Tirsdag den 22. juli: Onsdag den 23. juli: |
Torsdag den 24. juli: Fredag den 25. juli: Lørdag den 26. juli: Søndag den 27. juli: Mandag den 28. juli: |
Kilde: Lejrbogen fra 1947 |
| |
Lørdag den 12. juli: Kærnemælkskoldskål - medisterpølse Søndag den 13. juli: Mandag den 14. juli: Tirsdag den 15. juli: Onsdag den 16. juli: |
Torsdag den 17. juli: Fredag den 18. juli: Lørdag den 19. juli: Søndag den 20. juli: Mandag den 21. juli: |
Kilde: Lejrbogen fra 1952 |
![]() |
![]() |
![]() |
Kokkecertifikat fra kokkekursus | "Kogebog" (Klik) |
Morgenmad: Havregryn eller -grød m. mælk, rugbrød og sigtebrød m. marmelade, the
Frokost/aftensmad:
Eftermiddag: |
Madpakker: Tirsdag den 9. juli (Aarhusdag): Rugbrød og sigtebrød m. ost, rå agurkskiver, chokoladepålæg, kunsthonning, rosiner, mælk Tirsdag den 11. juli (øverlsesdag): Mandag den 15. juli (opbrudsdag): |
Middag: | |
Lørdag den 6. juli: Rababersuppe - medisterpølse Søndag den 7. juli: Mandag den 8. juli: Tirsdag den 9. juli: Onsdag den 10. juli: |
Torsdag den 11. juli: Fredag den 12. juli: Lørdag den 13. juli: Søndag den 14. juli: |
Kilde: Køkkennips og kokketips 1957. |
![]() |
![]() |
"Kogebog" (Klik) |
Morgenmad: Havregryn eller -grød med mælk, rugbrød og sigtebrød m. marmelade, kunsthonning, the
Frokost/aftensmad:
Eftermiddag: |
Madpakker: Mandag den 9. juli (hikedag): Rugbrød og sigtebrød m. leverpostej, ost, rosiner, marmelade Mandag den 16. juli (afrejsedag): |
Middag: | |
Lørdag den 7. juli: Hvid sagosuppe - Marselisborgpølser Søndag den 8. juli: Mandag den 9. juli: Tirsdag den 10. juli: Onsdag den 11. juli: |
Torsdag den 12. juli: Fredag den 13. juli: Lørdag den 14. juli: Søndag den 14. juli: |
Kilde: Køkkennips og kokketips 1962. |
| |
Lørdag den 8. juli: Søndag den 9. juli: Mandag den 10. juli: Tirsdag den 11. juli: Onsdag den 12. juli: |
Torsdag den 13. juli: Fredag den 14. juli: Lørdag den 15. juli: Søndag den 16. juli: Mandag den 17. juli: |
Kilde: Julsø Avis 1967 |
![]() |
![]() |
"Madplan" (Klik) |
| |
Lørdag den 1. juli: Brændende kærlighed - Ymer i portionsbægre Søndag den 2. juli: Mandag den 3. juli: Tirsdag den 4. juli: |
Onsdag den 5. juli: Torsdag den 6. juli: Fredag den 7. juli: Lørdag den 8. juli: |
Kilde: Proviant- og køkkenskriverbog 1972 |
| |
| |
Fredag den 2. juli: Kogt eller stegt medister med gulerøder, ærter, majs. Lørdag den 3. juli: Søndag den 4. juli: Mandag den 5. juli: Tirsdag den 6. juli: |
Onsdag den 7. juli: Torsdag 8. juli: Fredag den 9. juli: Lørdag den 10. juli: |
| |
Fredag den 2. juli: Lørdag den 3. juli: Søndag den 4. juli: Mandag den 5. juli: Tirsdag den 6. juli: |
Onsdag den 7. juli: Torsdag 8. juli: Fredag den 9. juli: Lørdag den 10. juli: |
Kilde: Lejrbogen |
I landslejrperioden 9.-19. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:
Bayerske pølser (Slettepølser) | Kødboller, ris i karry |
Brændende kærlighed | Medisterpølse med kartofler og brun sovs |
Frikadeller med kartofter og brun sovs | Millionbøf/kødsovs |
Julsøgryde | Stegt flæsk med persillesovs og kartofter |
Kylling med agurkesalat |
I landslejrperioden 8.-18. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:
Fisk | Medisterpølse med kartofler og brun sovs |
Frikadeller med kartofter og brun sovs | Millionbøf/kødsovs |
Julsøgryde | Sammenkogt ret med oksekød |
Kabob | Slettegryde |
Kylling med agurkesalat | Vegetardag |
I landslejrperioden 5.-12. juli havde hver dag et "middagstema" med forslag til 3 eller 4 retter:
Fredag den 5. juli: | ||
Bøf med løg, kartofter og råkost. | Millionbøf med spaghetti og råkost. | |
Ris med kød, majs og ærter. | ||
Dessert: Koldskål eller risengrød ("soveposekogt"). | ||
Lørdag den 6. juli: | ||
Æggekage med kartofler, tomat, purløg og agurk. | Vegetarbiksemad med kartofler, ærter, rødbeder, løg og gulerødder. | |
Ris Risotto med spinat, porre og champignon. | French toast. | |
Dessert: Jordbær eller jordbærkoldskål. | ||
Søndag den 7. juli: | ||
Kogt kylling med ris og karry. | Kylling stegt på spid. Råkost. | |
Kylling Chausseur med løg, champignon og tomater. | Paela med kylling, ris, muslinger og ærter. | |
Dessert: Melon eller tykmælk med drys. | ||
Mandag den 8. juli: | ||
Hvid labskovs med rødbeder og rugbrød. | Gullasch med kartoffelmos og råkost. | |
Græsk Gyros med rødbeder og rugbrød. | Irsk stuvning. | |
Dessert: Æbler eller bananer. | ||
Tirsdag den 9. juli: | ||
Fiskefilet med remoulade, citron, ærter og kartofter. | Fiskefilet i Orlydej med tomatsauce, ærter og råkost. | |
Røget makrel med røræg og rugbrød. | ||
Dessert: Svedskegrød. | ||
Onsdag den 10. juli: | ||
Karbonader med kartofler, sauce og råkost. | Frikadeller med kartofler, sauce og råkost. | |
Kinesisk risret. | ||
Dessert: Hytteost naturel eller med fløde. | ||
Torsdag den 11. juli: | ||
Chili Con Carne med bønner og råkost. | Beauf Lindstrøm med smørsauce, kartofler og råkost. | |
Burger med tomat, agurk løg og dressing. | ||
Dessert: Tykmælk med drys eller tykmælkskoldskål. | ||
Fredag den 12. juli: | ||
Pandestegt med sauce, kartofler eller ris. Råkost. | Pandestegt med kold sauce og kinagrøntsager. | |
Bålstegt (på spid) med hele tomater, løg og kold sauce. | ||
Dessert: Appelsiner eller pandekager. | ||
Morgenmad: | Havregryn, cornflakes, rugbrød, franskbrød. Dertil: Ost (30%), marmelade, sukker/puddersukker, plantemargarine, tykmælk, æg, mælk, kærnemælk, kaffe, te og juice. | |
Aftensmad: | Rugbrød og franskbrød. Pålæg: F.eks. tomater, agurk, torskerogn, salami, hamburgerryg, markel i tomat, æg, tun, leverpostej, kartoffelskiver, rygeost, radiser, purløg og citron. | |
Ankomstdag torsdag den 4. juli: Pitabrød med fyld, enten skinke eller tun, samt salat og dressing. | ||
Kilde: Vejledning til holdlederne og landslejrens intendantur. |
I landslejrperioden 4.-13. juli var der hver dag 3 menuer med forskellige sværhedsgrad:
Fredag den 5. juli: | Kalkunschnitzel med ris. | Kalkun i ingefærsovs. | Kalkunculottesteg. |
Dessert: Nektariner. | |||
Lørdag den 5. juli: | Fællesspisning i landsbyen på langild. Kartofler og salat blev lavet på kredspladsen. | ||
Gode ben. | Lammekølle | Kaniner. | |
Dessert: Honningmelon. | |||
Søndag den 7. juli: | Brændende kærlighed. | Stegt bacon med stuvede kål. | Minestronesuppe. |
Dessert: Jordbærgrød med mælk. | |||
Mandag den 8. juli: | Grillede foreller. | ||
Dessert: Pærer. | |||
Tirsdag den 9. juli: | Paprikasuppe. | Risengrød. | |
Dessert: Tykmælk med drys. | |||
Onsdag den 10. juli: | Pasta med kødsovs. | Kødboller i tomatsovs. | Lasagne. |
Dessert: Yoghurt. | |||
Torsdag den 11. juli: | Pølser og kold kartoffelsalat. | Svensk pølseret. | Pølser i svøb med flødekartofler. |
Dessert: Koldskål med kammerjunker. | |||
Fredag den 12. juli: | Kogt hamburgerryg med risotto. | Hamburgerrygkotteletter med ris/karry-sovs | Bents hamburgerryg med luksusmayonaise. |
Dessert: Banan. | |||
Morgenmad: | Basis: Cornflakes, rugbrød, franskbrød,marmelade, ost, letmælk, smør, kaffe og te. | ||
Supplering: Pålægschokolade, honning, havregryn, hirsegryn, müsli, yoghurt, tykmælk, rosiner, frisk frugt eller friske rundstykker. | |||
Aftensmad: | Basis: Rugbrød, franskbrød, leverpostej, kødpålæg, fiskekonserves, smør, mayonaise, tomater, agurk og saftevand. | ||
Supplering: Exportskinke, figenpålæg, æg, ristet løg, bacon, remoulade, italiensk salat, sød sennep, citronsaft, creme fraise, champignon, salat, mel, trekornsblanding og gær. | |||
Kilde: Landslejrens "intendantur mappe. Der mangler et par sider i museets eksemplar. |
![]() |
![]() |
"Madplan" (Klik) |
| |
Tirsdag den 3. juli: Boller med skinke - Pølse med brød - Vandmelon Onsdag den 4. juli: Torsdag den 5. juli: Fredag den 6. juli: Lørdag den 7. juli: |
Søndag den 8. juli: Mandag den 9. juli: Tirsdag den 10. juli: Onsdag den 11. juli: |
Kilde: Madplan og forplejning 2001 |
I landslejrperioden 5.-14. juli var middagsplan følgende. Vi kender p.t. ikke på hvilke dage retterne blev tilberedt:
Bayerske pølser (Slettepølser) | Kylling med agurkesalat |
Chili Con Carne | Kødboller, ris i karry |
Fisk | Ministronesupper |
Kalkun med spidskål | Skipperlabskovs |
| |
Torsdag den 7. juli: Kødsovs med spaghetti Fredag den 8. juli: Lørdag den 9. juli: Søndag den 10. juli: |
Mandag den 11. juli: Tirsdag den 12. juli: Onsdag den 13. juli: Torsdag den 14. juli: |
Kilde: landslejr.fdf.dk |
Forplejningsmanual og opskrifter:
Artikel nr. 2713 - oprettet 22. maj 2013 - ajourført - Udskriv
© FDFs Visuelle Museum, Jomsborg. Kilder: FDF museet på Jomsborg og FDFs Historiske Samling.