Det første Orkester |
Aage Rostrup: Vort Forbunds Historie:
I December Maaned begyndte en Agent Hofmann-Schilder at indøve blandet Stryge- og Blæse-Orkester, som holdt Øvelser i Bankdirektør Valentiners Hjem paa Hortensiavej. Fra den første Prøve meddeler Læreren, at der var mødt 2 Pianister og 4 Violinister, mens de 6 andre var forhindrede; de øvede fra Kl. 7-10¾; følgende Stykker nævnes: »Kong Christian«, »Der er et Land«, »Vift stolt paa Codans Bølge«, »Der er et yndigt Land«, »Lorelei« og »Til min Sangfugl«; de to sidste som Violinsoloer. - Desværre viste det sig efter knapt et Aars Forløb, at Læreren ikke magtede Opgaven.
I August 1904 drøftede Bestyrelsen for første Gang Spørgsmaalet om et Blæseorkester, paa Foranledning af et Forslag fra en Fader, Fabriksbestyrer Andersen, der selv fortæller, at Tanken kom til ham en Søndag i Sommeren 1904, da han saa FDF drage ud paa Marchtur ud ad Roskildevejen: »Jeg saa de glade Barneansigter og tænkte: de maa kunne gøres endnu gladere, men hvorledes? Fri Natur var der jo nok af; elskværdige unge Mennesker som Ledelse ligeledes, et smukt Forhold mellem disse og Drengene gjorde sig ogsaa gældende. Hvorledes og hvormed kunde da disse Drenge særlig glædes? Det viste sig hurtigt. - Da Ordren lød: March! lod en Tromme, en Fløjte og et Signalhorn sig høre i al Beskedenhed; jeg sag da Midlet. Altsaa Løsenet var: Musik!« - Og ved Bestyrelsesmødet 8. Oktober 1904 vedtoges det at oprette »FDF's Orkester- og Musikskole« med en særlig Bestyrelse, bestaaende af Tandlæge Chr. Gravesen senior, Fabriksbestyrer C. L. Andersen og Maler P. Petersen (senere: Holde). Der vedtoges særlige Bestemmelser for Skolen; i Paragraf 2 formes dens Formaal saaledes: »Formgalet for FDF's Orkester skal være at støtte FDF i dets Bestræbelser i saa vid Udstrækning som vel muligt, og alt, hvad der skal foregaa indenfor Afdelingen, maa være stemmende med den Aand og Tone, hvori FDF efter sine Love og Kredsregler skal ledes.« I Paragraf 4 hedder det: »Den engang valgte Bestyrelse supplerer sig selv«, og Paragraf 5 bestemmer: »FDF's O. & M. S. (Orkester- og Musik-Skole) maa arbejde pekunikært selvstændigt, og de Beløb, som er nødvendige ved Anskaffelsen af Instrumenter, Vedligeholdelse af samme, Lærerkræfter, Noder m. m., maa skaffes til Veje, enten som Tilskud fra FDF's Hovedkasse eller som Kontingent fra Eleverne, Indtægt ved Koncerter, Dannelse af Musikforening eller lign.« Og endelig forordner Paragraf 9 og 10: »Medlemmer af Orkestret og de Elever af O. & M. S., som ere fast ansatte som Signalblæsere eller Fløjtenister, bære røde Klassemærker i Stedet for de blaa«; og: »Sektionsførere ved Orkestret eller Musikskolen mærkes med et rødt M. S. i Stedet for Kredstallet mellem Skjoldet og Klassemærket«.
Denne Dato, 8. Okt. 1904, kan da bestemmes som Stiftelsesdag for FDF's Orkestermusik. Den 12, mødte ca. 60 Drenge om Aftenen paa Nyelandsvejens Skole for at blive prøvede, om de egnede sig til at faa Undervisning i den nyoprettede 0. & M. S. Alle tre Medlemmer af Bestyrelsen var til Stede, og desuden den unge Tandlægestuderende C. C. Gravesen, der som Delingsfører blev den første »Fører« (ikke Dirigent eller Lærer) for Orkestret, samt Hoffmann-Schilder, hvis Orkester var ophævet den 27. September.
Blandt de godkendte var en 13-aarig Dreng, Oluf Rosing-Schow, som næsten med det samme blev Orkester-Dirigent, og som gennem Aarene kom til at betyde uhyre meget for FDF's Orkestermusik.
|
Tivoligarden |
Førerbladet september 1913: Forlystelsesetablissementet "Tivoli" i København har noget, der kaldes en "Garde", bestaaende af et halvt hundrede uniformerede Drenge, der med et stort Orkester i Spidsen paa visse Festdage marcherer igennem Haven.
At dette Orkester hovedsagelig rekrutteres af F. D. F. har længe været en Kendsgerning, og mangfoldige er de Tilfælde, hvor F. D. F.s Fester og Marchture faldt sammen med Orkestermedlemmernes "Optræden" i Tivoli. Da der gives store Bøder for Forsømmelser ved "Garden", er det i Reglen blevet til, at F. D. F. ved saadanne Lejligheder har maattet undvære flere af Musikerne - altsaa til Fordel for Tivoli. At der er noget forkert i dette, maa enhver kunne indse. F. D. F. betaler mange Penge til Uddannelse af Musikere og kan saaledes ikke være tjent med at saadanne Institutioner som Tivoli høster Udbyttet deraf. Anderledes. set kan man jo ikke sige noget til at disse store Drenge paa denne Maade søger at tjene nogle Penge maaske for dermed at hjælpe Forældrene.
Men Tonen "Garden" er saaledes, at selv de bedste Drenge tager Skade deraf. Fire à fem Timer bliver disse Drenge indespærret i et Lokale, hvor Omklædningen foregaar, og hvor de fordriver Tiden som de bedst kan. Erfaringen viser, at Drengene ødelægges i "Garden", særlig da der jo altid findes nogle tvivlsomme Elementer iblandt. Jeg synes, at dette Forhold maa undersøges nøjere. Kan F. D. F. forsvare at lade sine Medlemmer deltage i saadant? Skal vi ikke gøre, hvad vi kan for at værne om Drengene, ogsaa naar de færdes udenfor F. D. F.? Vilde der være noget galt i at forbyde F. D. F.er Adgang til Tivoligarden ? Jeg tror, det vilde være til Gavn for Drengene.
Bernh. Larsen,
Delingsfører i K. 10. |